Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană”

Cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” se va desfășura în perioada 17-19 mai 2023 și va fi plasată sub auspiciile aniversării a 160 de ani de la prima Adunare Generală a „Asociaţiunii Naţionale Arădene pentru Cultura Poporului Român” (ASTRA Arădeană).

Conferința este organizată de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Asociația „ASTRA arădeană – 1863”, Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.

Prima zi a Conferinței, 18 mai 2023, va debuta începând cu ora 10:00, prin depunerea de coroane de flori la Crucea Martirilor Unirii 1918-1919 din Parcul Eminescu, fiind urmată de o sesiune de lansări și prezentări de carte desfășurată în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad. Cu acest prilej vor fi vernisate expoziția foto-documentară „Farmec și eleganță. Imagini de altădată din Băile Herculane”, precum și expoziția dedicată generalului Romulus Ioanovici (1889-1983), al cărui destin istoric se împletea în urmă cu 104 ani de momentele instaurării administrației românești în orașul Arad.

Vineri, 19 mai 2023, începând cu ora 9:00, Sesiunea Festivă și lucrările Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” vor celebra 160 de ani de la prima adunare generală a „Asociaţiunii Naţionale Arădene pentru Cultura Poporului Român” (ASTRA Arădeană), ce avea ca obiectiv „cultura naţională a poporului român, iar mai ales înaintarea literaturii române prin citire şi conversare”. Cu această ocazie va fi lansat volumul „Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român” (Cluj-Napoca, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2023), semnat de acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, președinte al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Academia Română – Filiala Cluj-Napoca.

Secțiunile Conferinței includ cercetări, analize și studii originale referitoare la evoluția și reflectarea calității administrației prin aspecte de istorie locală, regională, națională și universală, trecutul ecleziastic, etnografic, sociologic și educațional, precum și creionarea unor portrete și medalioane de personalități.

Informatii

Data:
Ora:
Locația: