Tabere de agrement

Căsoaia

Tabăra Căsoaia

Tabăra Căsoaia este situată într-o depresiune, într-un cadru natural feeric, pe Valea Highișului. Înconjurată de o pădure de stejari şi fagi, tabăra este o destinaţie de vacanţă preferată, în general, de tineri şi atrage prin pitorescul peisajelor şi frumuseţea locurilor prea puţin umblate.

cazare

Locuri de cazare disponibile în Tabara Căsoaia: 106

Casa Verde

Tarif

Cost cazare Tabăra Căsoaia:

Obiective turistice

Contact

Informații Tabăra Moneasa și Tabăra Căsoaia

Galerie

Parc de sculpturi monumentale

Parcul de sculpturi monumentale de la Căsoaia a apărut în 1971, când a fost organizată într-o pădure de lângă staţiune o tabără pentru tinerii artişti. De-a lungul timpului, în special in anii ’80, pe o suprafaţă de şase hectare, s-au adunat 70 de lucrări, care aparţin unui număr de 51 de artişti, între care şi George Apostu.

„Casa Verde” – Centru de Educare şi Informare în Protecția Mediului

Centrul de Educare şi Informare în Protecția Mediului „Green House”(Casa Verde – Căsoaia) a fost înființat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, în parteneriat cu Municipalitatea Orașului Mako. „Casa Verde” este dotată la standarde europene, cu sală de conferințe, bucătărie complet utilată și posibilități de cazare, în care se vor desfășura activități diverse din domeniul educației ecologice și protecția mediului, începând de la cursuri, seminarii și conferințe, până la expoziții tematice și ateliere de lucru. Prin „Casa Verde” se doreşte promovarea meșteșugurilor și artelor tradiționale, a alimentației naturale și îndeletnicirilor populare nepoluante către tânăra generație din cele două județe partenere, Arad și Bekes, prin organizarea de cursuri teoretice și ateliere practice cu tematici variate precum şi transmiterea tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi unui număr cât mai mare de turişti. Atelierele tradiţionale (olărit, țesătorie, tâmplarie, fierărie, etc) – organizate sub forma unui Eco-Muzeu – au fost dotate şi amenajate cu toate ustensilele necesare funcţionării, materialele folosite la viitoarele activități meșteșugărești urmând a respecta întru totul tradiţiile străvechi. Atelierele astfel amenajate au fost adăugate patrimoniului Centrului Cultural Judeţean Arad, contribuind la direcţia de dezvoltare care vizează protecţia mediului şi educaţia ecologică, prin revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale, cu valoare culturală bogată şi impact redus asupra mediului înconjurător. În cadrul Centrului de Educare și Informare în Protecția Mediului înființat la Căsoaia se va continua organizarea activităților cu tematică din domeniile ecologiei și tradițiilor, urmând a fi reluate cursurile „Casa Verde – locuinţa viitorului”, „Brățările de aur ale satelor româno-maghiare – meseriile tradiționale”, „Alimentația naturală tradițională pentru o viață sănătoasă” sau „În pas cu moda prin îmbrăcăminte ecologică”, dar și inițierea unor activități noi, cuprinzând tabere de creație, seminarii, conferințe și expoziții numite general “Educație Ecologică.” Prin desfășurarea acestor activități în Centrul de Educare și Informare în Protecția Mediului de la Căsoaia, Centrul Cultural Județean Arad doreşte să readucă în atenţia participanţilor şi a publicului larg tradițiile locale străvechi şi, totodată, să atragă atenția asupra unui aspect decisiv pentru noi toți – protejarea și conservarea mediului în care trăim.

Parc Tematic de Educație Montanistică

În anul 2017, la Căsoaia, a fost inaugurat Parcul Tematic de Educație Montanistică, un proiect unicat în partea de vest a țării. Această unicitate este motivată de faptul că în Tabăra de la Căsoaia, profesorii, studenții, elevii și tinerii arădeni sunt educați în ceea ce privește montanistica, drumețiile, primul ajutor, supraviețuirea în caz de nevoie etc., scopul fiind încurajarea și promovarea „turismului verde”. La căsoaia există o multitudine de trasee montane deosebit de frumoase de-a lungul și de-a latul județului Arad, acestea fiind marcate corespunzător de către echipele de salvamont-salvaspeo din subordinea Consiliului Județean Arad. De la Tabăra de la Căsoaia se deschid mai multe trasee montane excelente, pe grade diferite de dificultate sau de lungime. Unele fac legătura între cetățile Șiria și Șoimoș, altele pun în valoare Vârful Highiș sau platouri montane deosebit de frumoase.