CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN – 20 de ani  de existență

Înfiinţat în anul 2001, Centrul Cultural Judeţean Arad s-a impus, treptat, ca unul dintre cei mai importanţi actori culturali din partea de vest a României. Pornind de la misiunea de a produce şi a gestiona un act cultural variat şi de calitate, pe care să-l aducă în fața cetăţenilor judeţului Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad este iniţiator, susţinător şi partener în programe, proiecte şi acţiuni culturale, educaţionale, turistice sau sportive, adresându-se unui număr cât mai mare de cetăţeni.

Unul dintre primele evenimente organizate de Centrul Cultural Județean Arad a fost Parada Clătitelor de la Moneasa care, în acest an, a ajuns la ediția cu numărul XX. Evenimentul, care are loc în fiecare an la sfârșitul lunii iulie, este cel mai aşteptat şi apreciat eveniment de la Moneasa, reunind în fiecare an mii sau chiar zeci de mii de participanți. De-a lungul anilor, Parada Clătitelor a adus pe scena de la Teatrul de Vară artiști de renume, cum ar fi Corina Chiriac, Gabriel Dorobanțu, Mirabela Dauer, Mircea Vintilă, ș.a.

Zeci de meșteri din zone geografice şi etnografice cunoscute ale ţării dar şi din afara ţării se reunesc, în fiecare vară, la Moneasa, la Târgul Meșterilor Populari, și oferă publicului vizitator o diversitate impresionantă de obiecte: piese textile, port popular tradiţional şi vestimentaţie inspirată din acesta, podoabe, obiecte decorative din paie și pănuși, obiecte decorative din ceramică și sticlă, podoabe de sticlă, ornamente din dantelă și hârtie, picturi, icoane, turtă dulce, mirodenii și multe altele. În acest an târgul va avea loc în 28 și 29 august la Moneasa.

Festivalul Cântecului din Ţara Zărandului  se desfăşoară, în fiecare an, la Teatrul de Vară din Moneasa. Organizat cu scopul de a descoperi şi promova noi talente, Festivalul Concurs al

 Cântecului Popular din Ţara Zărandului îşi propune să pună în valoare cântecul popular românesc din diferite zone ale ţării. În acest an festivalul va avea loc în 29 august la Teatrul de Vară din Moneasa.

De opt ani, în cadrul Teatrului de Vară, în lunile iunie – august, pe scena din curtea Centrului Cultural Județean Arad au loc spectacole de teatru dar și concerte, fiind invitați artiști care se bucură de recunoaștere și apreciere la nivel național și international, dintre care îi amintim pe Adriana Trandafir, Maia Morgenstern, Dan Puric, Ion Caramitru, Rona Hartner, Nicu Alifantis, Aurelian Temișan, Monica Davidescu, Paul Ipate și mulți alții.

Proiectul “Teatrul de Vară” se axează pe identificarea şi promovarea valorilor culturale prin intermediul diferitelor mijloace artistice. Prin această iniţiativă se urmăreşteoferirea unui loc stabil de desfăşurare a spectacolelor artistice din diferite genuri (teatru, muzică, etc). Dintre obiectivele immediate amintim: identificarea nevoilor şi formarea gustului publicului arădean, stabilirea unui dialog cu publicul, comunicarea regulată cu spectatorii în vederea îmbunătăţirii ofertei artistice cultural, atragerea publicului de toate vârstele.

Întâlniri cu personalități este un alt eveniment care s-a bucurat de fiecare dată de un succes enorm în rândul publicului, prin prisma invitaților de renume. Florin Piersic, Dan Puric, Emil Hurezeanu, Ion Caramitru, Dumitru Dulcan și Dorel Vișan sunt doar câteva dintre personalitățile prezente la Arad în cadrul acestui proiect.

Lipova Symphonic City este un concept de spectacol muzical în aer liber, cu program de muzică simfonică, de operă, pop-opera și muzică de film, care se desfășoară într-un spațiu neconvențional și totodată spiritual, recunoscut în vestul țării, Basilica Maria Radna. În cele două ediții, care au avut loc până acum, i-am avut ca invitați pe Cezar Ouatu, soprana Larisa Ştefan șiOrchestra Filarmonicii de Stat Arad. În acest an evenimentul va avea loc în 27 august și îi are ca invitați speciali pe Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic.

De-a lungul anilor, Centrul Cultural Județean Arad a promovat valorile moral – creştine și culturale şi a încercat să le împrospăteze în conştiinţa cetăţenilor prin evenimentul Filocalia care a reunit de fiecare dată mii de participanți. Amintim aici conferința susținută de părintele Constantin Necula la sala Polivalentă din Arad, care s-a bucurat de un succes enorm, reunind peste 5000 de persoane.

Centrul Cultural Județean a implementat, în acest an, pentru prima oară pe perioada verii, o Stagiune Culturală la Teatrul de Vară din Moneasa unde, timp de două luni, în fiecare sfârșit de săptămână, au loc spectacole de teatru, folclor, concerte și, nu în ultimul rând, spectacole pentru copii.

Caravana Tradiţiilor de Iarnă rămâne evenimentul cultural de referinţă al sfârşitului de an în cadrul căruia se readuce în atenţia iubitorilor de folclor, datini şi obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, precum obiceiul colindatului sau cunoscutul joc – ritual al dubaşilor. „Caravana tradiţiilor”, însoţită de renumite ansambluri folclorice locale şi o pleiadă de tineri interpreţi îşi începe traseul cultural prin tot judeţul Arad, în fiecare an, înainte de sărbătorile de iarnă. Jocurile populare, nelipsite din programul formaţiilor de dansatori, reprezintă adevărate tezaure vii ce se identifică cu specificul etnocultural al zonei de provenienţă: Valea  Mureşului, Ţara Zărandului, Valea Crişului Alb sau Podgorie.

Şcoala Populară de Arte are ca obiective principale realizarea de cursuri de educaţie artistică şi desfăşurarea de programe cultural – artistice (concerte, expoziţii, spectacole de muzică populară, pop, rock, teatru balet şi audiţii muzicale) prin care să cultive capacităţile creative, de imaginaţie şi interpretative ale tinerilor. De asemenea, şcoala facilitează participarea elevilor cu rezultate deosebite la festivaluri naţionale de muzică populară, uşoară, teatru şi la expoziţiile naţionale ale şcolilor populare de arte din România.

Cursurile școlii se desfăşoară la următoarele discipline: canto clasic, canto muzică uşoară, canto popular, pian, vioară, chitară, chitară clasică, acordeon, orgă electronică, percuţie, instrumente de suflat, pictură, grafică, design vestimentar, design grafică – grafică asistată de calculator, artă fotografică, actorie şi balet. Acestor cursuri, care se desfăşoară la sediul Centrului Cultural Judeţean din strada George Bariţiu, nr. 16, li se adaugă desciplinelede iniţiere fanfară, în cadrul secţiei externe din localitatea Buteni şi canto popular, la Sântana. În funcţie de profil, se organizează cursuri complementare de teorie – solfegii – istoria muzicii, respectiv istoria artei plastice.

Pe lângă organizarea de evenimente, Centrul Cultural Județean are în subordine și Taberele de la Căsoaia și Moneasa.

Informatii

Data: 2022-04-06
Ora: 19:00
Locația: Arad