scoala populara de arte

Clase și Taxe

Canto muzică ușoară

Pentru anul școlar 2023-2024, perioada de înscriere, la toate cursurile, este între 11 septembrie – 30 octombrie 2023. Taxa de înscriere este de 6 lei.

Cursurile de “Canto muzică uşoară” se desfăşoară cu scopul pregătirii şi perfecţionării interpreţilor vocali – solişti, interpreţi din diverse formaţii şi ansambluri de amatori. Baza studiului este de a forma artistul – cântăreţ şi constă în pregătirea muzicală, teoretică şi practică, pentru cele trei domenii ale cântului (muzică cultă, muzică uşoară şi muzică populară).

Pictură

Clasa de “Pictură” oferă cursanţilor posibilitatea de a-şi însuşi cunoştinţe de bază, de natură teoretică şi practică, legate de tot ce înseamnă pictură şi desen. Participarea cu lucrări în expoziţii individuale, de grup sau colective oferă posibilitatea cursanrului de a intra în contact cu iubitorii de artă contribuind, alături de pregătirea la clasă, la dezvoltarea armonioasă a personalităţii artistice a fiecărui elev în parte. 

Actorie

Educaţia artistică cu specific teatral are ca scop realizarea unei deschideri culturale multidimensional, care să îi sensibilizeze pe elevi în faţa vastului fenomen artistic şi să îi familirializeze cu criterii de evaluare a creaţiei artistice.

Formarea competenţelor specifice pentru specializarea “Actorie” presupune experimentarea concretă a fenomenului artistic, dublată de posibilitatea exprimării individuale. Pe parcursul celor doi ani de studiu se va urmări familiarizarea elevilor cu noţiunile, conceptele şi problematica de ordin teoretic, dar mai ales practic a artei spectacolului de teatru.

Pian

Cursul de “Pian” este destinat elevilor şi studenţilor, copiilor şi tinerilor care doresc să-şi educe gustul artistic prin cunoaşterea repertoriului naţional şi internaţional de valoare în domeniu muzical.

Chitară clasică

În predarea instrumentelor de coarde la începători un rol deosebit de important în formarea tehnicii viitorului interpret îl au poziţia corectă a instrumentului şi a mâinilor pe instrument şi modalitatea corectă de ciupire a coardelor. Acestea ocupă o bună parte din totalul orelor din semestrul I, numărul lor exact depinzând de mai mulţi factori: psihologici, fiziologici şi vocaţionali.

Prin urmare, pentru cursurile de „Chitară clasică” este alcătuită o planificare calendaristică de referinţă pentru anul I şi II, cu un număr minimal de ore alocat pentru un elev de capacitate medie şi peste medie, urmând ca materialul de parcurs şi procedeele descrise să poată fi extinse chiar şi pe parcursul anului III de studiu.

Pentru cei care se încadrează în planificarea prevăzută pentru cei doi ani, şi care include principalele elemente şi procedee teoretice necesare pentru a cânta la chitară, anul al III-lea reprezintă practic o recapitulare însoţită de aplicaţii practice a noţiunilor prezentate în primii doi ani de studiu.

Canto muzică clasică

Studiul canto-ului în şcolile de arte se referă la cele trei domenii mari ale artei cântului. Procesul de învăţământ se desfăşoară în scopul pregătirii şi perfecţionării interpreţilor vocali – solişti, corişti, interpreţi din diverse formaţii şi ansambluri de amatori.

Profesorul de canto are rolul de conducător al procesului de instruire şi de educaţie în clasă, ajutat de către corepetitor. El trebuie să asigure îndrumarea elevilor pentru însuşirea tehnicii vocale, dezvoltarea sensibilităţii artistice şi cunoaştrea aprofundată a diverselor genuri, stiluri şi epoci de creaţie, prin recomandarea unui repertoriu cu reale valenţe educative şi instruire profesională.

Instrumente de suflat (clarinet, saxofon, taragot)

Cursul se adresează tinerilor şi doritorilor de a învăţa un instrument de suflat. Prin acest curs se urmăreşte formarea unor deprinderi instrumentale necesare învăţarii instrumentului respectiv: clarinet, saxofon sau taragot.

Grafică

Cursurile de grafică au rolul de a forma o bază de cunoştinţe în artele plastic, asimilarea tehnicii de reproducere făcându-se progresiv. Studiul începe prin reprezentarea obiectelor cu formă simplă. În funcţie de progresul cursantului se avansează la obiecte cu formă complexă iar apoi însuşirea unor calităţi de a dialoga plastic.

Design vestimentar

Cursul se adresează atât elevilor cât şi personelor mature. Elevilor, pentru a se pregăti pentru o carieră în domeniul designului, iar adulţilor pentru a-şi desăvârşi cunoştinţele acumulate pe parcursul anilor sau, pur şi simplu, pentru plăcere. De asemenea, cursul ăţi propune să dezvolte bunul gust pentru o artă adevarată, să promoveze valori autentice şi dragostea pentru o artă nobilă.

Design grafic computerizat

La secţia de Design Grafic (grafică asistată de calculator) se înscriu cursanti cu varste cuprinse intre 14 ani si 30 ani, elevi de liceu, studenti si cursanti care profeseaza in diferite domenii.

Predarea materiei se face in grup, pe ani de studiu si se ramifica in functie de particularitatile fiecarui individ avand in vedere diversitatea acestora, potentialul si talentul nativ.

Artă fotografică

La secţia „Artă Fotografică” se pot înscrie elevi de liceu, studenţi şi cursanţi care profesează în diferite domenii.

Predarea materiei se face în grup, pe ani de studiu şi se ramifică în funcţie de particularităţile fiecărui individ, având în vedere diversitatea acestora, potenţialul şi talentul nativ.

Cursurile de fotografie se desfăşoara pe grupe, dând posibilitatea cursanţilor să frecventeze orele alocate fiecăruia pentru a parcurge sistematic întreaga materie şi a acumula cât mai multe cunoştinte prin exerciţiu şi documentaţie.

Iniţiere fanfară – clasă externă – Buteni

Scopul general al cursului de “Iniţiere fanfară” constă în însuşirea cunoştinţelor elementare de bază necesare executării în ansamblu, formarea, dezvoltarea şi perfecţionarea la elevi a deprinderilor practice de a cânta cu instrumentul în colectiv. Se va pune un accent deosebit pe exerciţiile de tehnică instrumentală, insistându-se ca fiecare instrument să aiba o poziţie corecta în timpul cântatului, să emită prin atac sunete muzicale, să fie cât mai bine acordat în cadrul ansamblului, să respecte valorile de note şi pauze, planurile sonore.

În cadrul cursului se va urmări ca piesele muzicale stabilite în programul şcolar să fie realizate artistic, fanfara să fie bine sincronizată, să sune omogen şi oricând în măsură să se prezinte la audiţiile ce se vor organiza în cadrul şcolii.

Baterie (percuţie)

Acest curs se adresează celor dornici să ia lecții de tobe, pentru a învăța un instrument complex, atractiv și spectaculos, care oferă satisfacții extraordinare. Instrumentul numit baterie poate fi studiat atât pentru a face carieră, ca simplu hobby în timpul liber sau din pură curiozitate. Tobele ajută la relaxare și ajută, de asemenea, la ordonarea logică a proceselor mentale. Oricare ar fi motivul, studierea acestui instrument aduce numai beneficii și numeroase satisfacții.

Vioară

Să înveți să cânți la vioara poate fi o aventură ce duce la măiestrie. Cum începi să cânți la vioara, însă, este foarte important, dacă vrei să reușești și să cânți la vioară bine. Dacă vrei să cânți la vioara după standarde înalte, trebuie să studiezi acest instrument cu un profesor foarte bun. Ai foarte multe de învățat și nu vei putea învață corect niciodată din cărți sau de pe internet, sunt lucruri pe care doar un profesor foarte bun ti le poate arată. Un curs de vioara trebuie să fie vizual, mulat pe nevoile tale și pe progresul tău, și, bineînțeles, convenabil și comod pentru tine.

Acordeon

Cursurile de acordeon sunt formate din lecții text, partituri şi fișiere audio care vor ajuta la formarea elevului ca instrumentist acordeonist. Desigur, alături de aceste cursuri acordeon, este foarte importantă implicarea personală activă a celui care dorește să devină un acordeonist adevărat. Implicarea personală activă este dată de foarte multă practică, pregătire teoretică și antrenament mental.

Orgă electronică

Cursurile de orgă sunt formate din lecții text, partituri şi fișiere audio care vor ajuta la formarea elevului ca instrumentist acordeonist. Desigur, alături de aceste cursuri orgă, este foarte importantă implicarea personală activă a celui care dorește să devină profesionist. Implicarea personală activă este dată de foarte multă practică, pregătire teoretică și antrenament mental.

Chitară electrică

De la ritmuri clasice la cele moderne sau, de ce nu, flamenco, chitara este un instrument ce propune o călătorie interesantă în lumea muzicii. În cadrul lecțiilor de chitară pentru începători se învață noțiunile de baza ce țin de notele muzicale și ritm, dar și acorduri folosite uzual, tehnică instrumentală de bază. Pe parcurs, când se trece la un nivel intermediar, se va putea aborda un repertoriu de piese în deplin acord cu nivelul de studiu, urmărindu-se atingerea unui nivel de performanță avansat.

Balet

Baletul pentru copii este una dintre cele mai recomandate forme de mișcare și educație artistică datorita faptului că cei mici se pot bucura de o mobilitate naturală, care la majoritatea adulților lipsește. Baletul favorizează dezvoltarea motrică fină și controlată și îl ajută pe copil să dobândească un echilibru de excepție. Copiii dezvoltă o postură corectă astfel ca una dintre primele lecții de balet constă în menținerea corecta a poziției corpului. Baletul este folosit si pentru tratarea pozițiilor greșite la copii, a mersului incorect sau a ticurilor.

Intructori dans popular

Cursul de instructor de dans este un curs de specializare, adresându-se celor care lucrează în domeniul artelor spectacolului şi doresc să instruiască şi alte persoane. Cursul are ca scop, pe de-o parte dezvoltarea performanţelor proprii, pentru folosirea dansului ca profesie sau ocupație și, pe de altă parte dezvoltarea abilităților cursanților de realiza coregrafii artistice single sau de grup, în cadrul unor evenimente artistice diverse (concursuri, spectacole, emisiuni pentru televiziune, videoclipuri, etc.).